Kycklingsallad, typ ceasar

  • romansallad, riven i stora bitar
  • tomater, i skivor
  • gurka, i halvmånar
  • paprikor, i skivor
  • morötter, i breda strimlor
  • grillad kyckling
  • (rödlök, i ringar)

Krutonger:

  1. skär gott bröd i stora tärningar
  2. vänd runt i olivolja
  3. rosta i 225 grader i ugnen i ca 5 minuter

Dressing:

  • 1 riven vitlökslyfta
  • 1 äggula
  • 1,5 msk senap
  • 1,5 dl rapsolja
  • riven parmesan
  • grädde (eller vatten)
  • salt
  • peppar
  • krasse eller persilja
  1. Blanda vitlök, ägg, senap, salt och peppar
  2. Tillsätt oljan droppvis under vispning
  3. Häll i riven parmesa och lite grädde (eller vatten) till önskad konsistens
  4. Krydda med mer salt och peppar om det behövs
  5. Blanda i krasse eller annat grönt

Inspiration från GP, april 2015

Laxsoppa

  • 8 potatisar, i stora tärningar
  • 2 morötter, i tjocka skivor
  • 1 purjo i breda skivor
  • 1 tärning fiskbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • halvtinad laxfile, i tärningar lika stora som grönsakerna
  • mjölk och smör (eller grädde)
  • pressad citronsaft
  • gräslök
  1. Koka grönsakerna tills de är nästan färdiga
  2. Smaksätt med mjölk och smör eller grädde, citron, salt, peppar
  3. Lägg i laxen  och dra av från plattan
  4. Låt stå tills laxen är lagom tillagad
  5. Strö över gräslök innan servering

Picklad rödlök

  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 st rödlökar
  1. Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Skiva rödlök tunt och lägg i lagen. Låt stå i kylen minst en timme.

Från Expressens Mitt Kök

Veckomenyer

Vecka 18

  • Måndag: Gulaschsoppa (Bonniers kokbok s 240)
  • Tisdag: -
  • Onsdag: Laxfile i ugn toppad med soltorkade tomater och creme fraiche, ris/quinoa, grönsaker, svarta bönor
  • Torsdag: Wienerkorv med potatismos, pizzasallad, grönsaker, surkål
  • Fredag: Pasta med bacon och broccolisås, vita bönor, tomater

Vecka 15

  • Söndag middag: Kycklingsallad
  • Måndag: Laxsoppa
  • Tisdag: Köttfärslimpa
  • Onsdag: Citronbitare med kokt potatis, citron, majonnäs, ärtor
  • Torsdag: Falukorv och makaroner
  • Fredag: Hemgjorda hamburgare med hembakat hamburgerbröd (Bonniers s 503)
  • Lördag: Tomatsoppa, makaroner, mozzarella, basilika, smörgås

Vecka 14

Vecka 13

 

Ingefärste

  • vatten
  • färsk ingefära, i tunna skivor
  • honung
  • pressad lime
  1. Koka upp och sjud på låg värme minst 10 minuter

Passar bra när man är förkyld

Kalljästa frallor

(ca 10 st)

  • 1/4 pkt jäst
  • 3 1/2 dl kallt vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 7-8 dl vetemjöl (special)
  1. Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, honung och mjöl.
  2. Rör till en deg.
  3. Sätt degen i kylskåp över natten eller ca 8 timmar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader
  5. Bearbeta den kladdiga degen så lite som möjligt, den ska vara ganska kladdig
  6. Forma till frallor eller klicka ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper
  7. Låt bröden jäsa ca 15 minuter
  8. Grädda i ca 25 minuter

Från MyTaste

Mormors legendariska äppelkaka

  • 3 stora ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl rapsolja
  • ströbröd
  • 3-4 äpplen
  • 1 droppe citron
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Olja in och bröa en bakform med ströbröd
  3. Skala och skär äpplena i smala klyftor, låt dem ligga i kallt vatten tills smeten är klar (en droppe citron i vattnet så de inte mörknar)
  4. Vispa ägg och socker pösigt
  5. Blanda ner mjöl och olja
  6. Häll smeten i formen
  7. Stick ner äppelbitarna i valfritt mönster
  8. Grädda i ca 25 minuter

Servera som sockerkaka eller som efterrätt med vaniljglass, grädde eller vaniljsås

Mormors fläskfärsbiffar

  • fläskfärs
  • gul lök
  • salt, svartpeppar
  • mjölk
  • ströbröd
  • ägg
  • smör och olja
  1. Låt ströbröd och mjölk svälla
  2. Blanda i salt, peppar, ägg och riven gul lök
  3. Blanda i fläskfärsen
  4. Smeten ska bli lösare än köttbullssmet, häll i mer mjölk om det behövs för att få rätt konsistens
  5. Fräs smör och olja i stekpannan
  6. Klicka ut smeten med en sked i stekpannan och sänk värmen till medeltemperatur

Servera med bechamelsås och inlagda rödbetor

 

Citron- och vitlöksmarinerad lammstek

  • 1 1/2 kg urbenad lammstek
  • steksnöre
  • olivolja
  • 1 1/2 tsk salt

Marinad

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk grovmalm svartpeppar
  • 3 vitlöksklyftor, fint skivade
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 1/2 dl pressad citron
  • skal av 3 citroner

Bonniers kokbok s 300

Inkokt lax

  • 1/2 citron
  • dillstjälkar (utan vippor)
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt
  1. Sjud vatten, salt, citron och dill i en stor kastrull ca 5 minuter
  2. Lägg i laxen och låt den sjuda i 2 minuter
  3. Låt fisken kallna i lagen

Servera med kokt potatis och hollandaisesås eller gräddfilssås med citron, senap och dill

Från Bonniers kokbok s 269